Izaberite stranicu

Поводом светског дана Рома, колектив Основне школе за образовање одраслих Чачак, приредио је поетско – музичко вече, у сарадњи са полазницима школе, садашњим и бившим ученицима, али и бројним пријатељима школе.

Програм поетско – музичке вечери реализован је 10. априла, у простору клуба Дома културе са почетком у 19 часова и у трајању од деведесет минута.

На почетку поетско – музичког програма, директорка Основне школе за образовање одраслих, Снежана Кујунџић, поздравила је све присутне пригодним говором, којим је скренула пажњу на тежак положај Рома у образовном систему и друштву у целини. Кроз разговор професора Миодрага Пешића са некадашњим полазницима ОШ за образовање одраслих, истакнут је значај образовања и оваквог типа основне школе, која је уједно и друга шанса становништву од 15 до 60 година, које није описмењено или је без завршеног целокупног осмогодишњег образовања.

Након разговора о образовању, директорка Снежана Кујунџић и наставници ОШ за образовање одраслих: Тања Вучићевић, Мирјана Николић, Маја Настић, Биљана Коматина, Љиљана Козодер, Надежда Ђорђевић, казивали су стихове из Циганске поезије, (Бранко В. Радичевић и Раде Ухлик приредили антологију ромских песама) и ромску поезију Мирослава Пауновића. Полазник школе, Срђан Спасојевић, пријатељи и сарадници ОШ за образовање  одраслих, професорка Радмила Рубаковић, професор Новак Јовановић, млади глумац Тодор Трифуновић, члан књижевног клуба Драгослав Грбић Лазар Радовановић, Хаџи Душан Милошевић,  ученици Танаско Рајић школе, Богдан и Младен Сандић, казивали су поезију инспирисану Ромима из пера Лорке, М. Антића, Јована Николића Јофа, као и народне циганске песме.

Током поетске вечери, ромски музичари Дарко Лазаревић, полазник ОШ  за образовање одраслих  и Градимир Радосављевић и Слободан Спасојевић уприличили су вече извођењем ромских нумера. Музички део  употпунили су соло певањем циганских песама Весна Бугарчић и Борис Капетановић. 

Захваљујући наставници ОШ за образовање одраслих, Дејани Зарић, публика  је уживала у динамичном и професионалном вођењу програма.